+38 (098) 102-6-102
Одеса, Французький бульвар, 33
Магазин

Здоров'я собаки

Показники фізичного стану здорового собаки

Шкіра
Здорова шкіра має бути пружною та гладкою, колір від блідо-рожевого до коричневого або чорного. Плямиста шкіра спостерігається у собак як із плямистим, так і з суцільним забарвленням.
На шкірі не повинно бути жодних лусочок, корости, пухлин або почервоніння. Провівши рукою проти вовни, перевірте, чи немає собаки бліх, кліщів, вошей чи інших зовнішніх паразитів; одні комахи нерухомі, інші, наприклад блохи, можуть за її виявленні відразу ховатися.
У собак є періоди линяння, які іноді можуть змінюватися. Однак здорова шерсть при цьому залишається блискучою і м'якою, без лупи, зайвої замасленості або лисин.

Очв
У здорового собаки ясні, сяючі очі, вони не сльозяться і не мають виділень. Вії та шерсть не повинні торкатися очного яблука, це особливо повинні врахувати власники довгошерстих собак. Помістивши свій великий палець на край століття і злегка відтягнувши повіку донизу або вгору, перевірте вологу рожеву внутрішню сторону повік (кон'юнктиву). Вона має бути гладкою, без явищ запалення, припухлості та жовтих виділень. Білки очей не повинні мати жовтуватий відтінок. У внутрішньому куточку ока у собаки є "третя повіка" - світло-рожева перетинка. У різних порід воно на поверхні ока виглядає по-різному.

Вуха
Шкіра з внутрішнього боку вух світло-рожева, чиста та вкрита рідкою вовною. У вушних каналах може бути трохи жовтої, коричневої або чорної сірки, але надмірна кількість ненормально. Зовнішній бік вуха покритий більш густою вовною, як і все тіло. Здорові вуха не видають поганого запаху, на них немає почервоніння, припухлостей, вони не сверблять, не болять, не мають виділень.

Пащу, зуби, ясна
Щоб оглянути пащу собаки, візьміть її з одного боку великим пальцем, з іншого - рештою. Тримаючи таким чином голову собаки однією рукою, іншою відтягніть нижню щелепу. Здорові ясна бувають рожевими або пігментованими (чорними або плямистими) і щільними на дотик. Краї здорових ясен охоплюють зуби, у яких повинно бути м'якого чи твердого білого нальоту, жовтого чи коричневого матеріалу. При диханні собака не повинна видавати неприємного запаху. У молодих собак зуби білі та гладкі, що темніють із віком. У середньому у цуценят буває 23 молочні зуби і немає молярів. У дорослих собак зазвичай 42 постійних (корінних) зуби, хоча в деяких порід, через особливості будови щелепи, їх може бути менше. Молочні зуби не повинні залишатися у разі постійних, і іноді їх доводиться видаляти. У собаки може бути ножиці прикус (верхні передні зуби злегка виступають за нижні), недокус або перекус. У стандарті породи вказується, який тип прикусу є кращим для даної породи.

Ніс
Ніс собаки зазвичай буває холодним та вологим. Виділення з носа повинні бути прозорими та водянистими. Найчастіше зустрічається чорна мочка носа, хоча в нормі бувають різні кольори і навіть плями. Ніс не повинен мати почервоніння або роздратування, що може вказувати на травму, захворювання або чутливість до сонячного світла.

Температура
Нормальний діапазон температури, що вимірюється ректальним термометром, для собаки становить 38,3 - 39,2 ° С. Для початку струсіть термометр і змастіть головку вазеліном, рослинним або мінеральним маслом. Підніміть хвіст собаки та обережно введіть термометр в анальний отвір на глибину, яка залежить від розміру собаки. Для великого собаки це може бути половина довжини термометра, для маленького собаки – всього дюйм (2,5 см). Процедуру краще проводити, коли собака стоїть. Через три хвилини вийміть термометр і перевірте його показання.

Серцебиття та пульс
Серцебиття здорового собаки залежить від його розміру та стану. Зазвичай у стані спокою серце б'ється із частотою від 50 до 130 ударів на хвилину. У цуценят і маленьких собак воно б'ється частіше, у великих собак і собак у хорошому фізичному стані – повільніше. Щоб визначити частоту серцебиття, прикладіть кінчики пальців або долоню до лівого боку грудей собаки, позаду ліктя, або прикладіть вухо до грудей над серцем. Пульс перевіряють, натискаючи на артерію, розташовану з внутрішньої сторони стегна там, де нога зчленовується з корпусом.

Виділення
Сеча у здорового собаки жовта та прозора. Дорослий собака спорожняє кишечник один або двічі на день; кал добре сформований і зазвичай буває коричневим. Кількість калу, що виділяється вашим собакою, і його колір може залежати від характеру харчування. Великі кількості смердючого, рідкого чи незвичайно забарвленого калу ненормальні.

Вага
Навіть якщо у всьому іншому у вашого собаки справи йдуть чудово, але у неї знижена або, що трапляється частіше, підвищена вага, не можна поручитися за те, що вона абсолютно здорова. Опасистість, як правило, виникає з вини власника, і її можна позбутися, змінивши харчування собаки після того, як ветеринар виключить наявність гормональних порушень або інші захворювання.


Нименование Количество Цена / 1 шт.
Всего: 0 грн.